Stephen Gerard Dietemann

Architecture

+ Art

Stockbridge Country Home

Lower Level Floor Site Section A Upper Level Plan

 

The client’s desire was to create a small, energy conscious contemporary residence for themselves in the Berkshires.  Additionally, they wanted a small guest suite to accommodate visits by their children and friends from time to time.  The goal was to design and build a small — under 1,000 sf area — that would fit easily into the informal and wooded 5 acre site they had purchased years before near the Stockbridge Bowl.  The site plan was to incorporate an existing ‘green house’ and an adjacent, seasonal stream  with the life of the new house.  The result was a compact, but dynamic, 2 story residence, with primary residence on the upper floor and a guest suite, carport  and storage on the floor below; entry to the house is also located on this level.  An a accessible roof terrace will allow views of the ‘bowl’ beyond, along with solar voltaic panels to reduce energy costs.

Design Development is currently underway, with construction slated for 2021

Creating at the intersection of Art and Architecture